viernes, 12 de marzo de 2010

LA SEXUALITAT INFANTIL



Aquesta setmana, en el taller Aprenem a fer de pares i mares, el tema ha estat:

LA SEXUALITAT INFANTIL




Com parlar de la sexualitat amb els nostres fills i filles?

Sovint existeix el mite de que donar informació als fills pot suposar impulsar-los o motivar-los a que tinguin les seves primeres experiències sexuals. Però els estudis demostren exactament el contrari, els nois i noies més ben informats són els que prenen les millors decisions i no es senten pressionats per mantenir relacions sexuals.


Quan començar a xerrar sobre sexualitat?

• Començar a parlar de sexualitat quan els nois/noies arriben a la pubertat pot ser massa tard, ja que sovint en aquella edat rebutgen aquest tipus de converses i poden sentir vergonya de compartir secrets amb els pares. El més recomanable és que s’hagi tractat el tema amb naturalitat i adequant-lo a cada edat i sempre partint de la seva curiositat.

• Allò important és que el canal de comunicació estigui obert. No cal assaltar als infants amb informació, simplement es tracta d’anar donant la informació a mesura que la preguntin o que mostrin interès.


Cal tenir present i acompanyar els seus interessos evolutius:

• Fins als dos anys, el nen/a va descobrint el seu cos i gaudeix tocant-se. No se l’ha de renyar per fer-ho ni se l’ha de fer sentir culpable. Masturbar-se en aquestes edats és normal i necessari per un bon desenvolupament.

• A partir dels tres anys, és conscient de la diferència entre homes i dones i s’interessa molt per verificar-ho. En aquesta etapa acostuma a jugar a metges amb els seus amics i comença a preguntar sobre la procreació i la gestació.

• Als cinc anys és freqüent que desenvolupi un rebuig cap als infants del sexe contrari i només vulgui compartir el seu temps amb els del mateix sexe que ell o ella.

• A partir dels vuit anys, ja alguns entren en la preadolescència, és per això que acostuma a ser un bon moment per parlar sobre la menstruació i els "somnis humits" i ajudar-los a entendre tots els canvis que el seu cos començarà a experimentar.

• Al voltant dels dotze anys es considera una bon moment per parlar sobre les relacions sexuals i les seves conseqüències tot i que pot ser abans o després depenent de cada cas

Què cal evitar?

• Renyar-los pel fet de masturbar-se. Masturbar-se vol dir explorar i conèixer el propi cos i desenvolupar en la vida adulta una sexualitat madura i plena. El que si hem d’ajudar-los a entendre és que la masturbació és una cosa íntima, que no hem de fer davant dels altres ni a qualsevol lloc. També hem d’estar alerta que no es converteixi en una activitat que aïlli el nen/a i que funcioni com a compensació d’altres mancances.

• Recórrer a mites com que els nens venen de Paris o els porta la Cigonya, els confon i quan descobreixen la veritat poden sentit que la sexualitat no és un tema per tractat amb nosaltres, ja que els hem enganyat.

• Evitar parlar de sexualitat fins arribar a la pubertat, les persones som éssers sexuals des del naixement.


Què cal tenir present?

• Donar la informació a mesura que la preguntin o mostrin interès.

• És important anar pensant com vivim i entenem la sexualitat, detectar quan existeixin els propis tabús per tal de no transmetre’ls als fills.

• Les respostes han de ser verdaderes i adaptades a la seva edat evolutiva. De fet es tracta de donar respostes verdaderes i ampliables(ja que s’aniran ampliant a mesura que l’Infant evolucioni i estigui interessat i preparat per comprendre-ho).
• S’ha d’utilitzar un vocabulari adaptat a la seva etapa evolutiva.

• És important respondre sempre als fills/es els dubtes que tinguin per tal de donar-los confiança i per tal de que puguin seguir preguntant en un futur.

• Cal dedicar-los temps per assegurar-nos que van aclarint els seus dubtes. El canal de comunicació, una vegada més, és quelcom molt important que sempre hem de cuidar i mantenir obert.

• Cal acompanyar-los a entendre les seves pròpies emocions sense que estiguin influïts per altres nens o nenes. És molt important ajudar-los a tenir un criteri propi i a no deixar-se emportat per la pressió social. Aquest aspecte serà molt important per tal de que en un futur pugui decidir lliurement quan i com mantenir les seves primeres relacions sexuals.

• Cal ajudar-los a entendre la sexualitat com una globalitat en la qual també s’hi integren els afectes i els sentiments cap a un mateix i cap als demés. Cal donar-li connotació positiva i el gran valor que té.


LA SEXUALITAT I EL SEU NEN: PER A NENS DE 3 A 7


Lynn Blinn Pike

Departament de Desenvolupament Humà i Estudis Familiars

A l’edat de tres anys, el seu fill probablement començarà a demanar-li informació sobre el sexe.

Serà d’ajuda si vostè pren la mateixa cura per preparar-se per a l’educació sexual del seu fill com ho fa per altres aspectes com educació alimentària, aprenentatges escolars, etc-

Saber què esperar en les diferents edats pot ajudar a respondre a les preguntes típiques que els nens petits fan.

De tres a Quatre anys


Característiques del desenvolupament sexual

  • De tres i Quatre anys d’edat, els infants tenen curiositat per saber don vénen els nens.
  • Ells descobreixen el seu propi cos i el d’altres nens. Per això juguen a metges, a pares i mares, etc.
  • Ha augmentat d’interès per les diferències entre el cos dels adults i el cos dels nens.
  • Cap als quatre anys d’edat, les nenes poden ser intensament unit sals seus pares i els nens a les seves mares.
  • Els nens comencen a tenir vergonya i pot començar a entendre la diferència entre el comportament privat i públic.
  • Per a molts nenes, tocar els genitals augmenta, especialment quan estan cansats o molestos. La masturbació és plaent i pot servir com a compensació del malestar o el cansament.
  • De tres i Quatre anys d’edat encara té alguna preocupació sobre l’eliminació i soviet utilitzen paraules que es refereixen als moviments intestinals i la micció.
De cinc a set anys


Característiques del desenvolupament sexual

  • Els nens en aquest grup d’edat comencen a tenir més contactes fora de la família. Altres nens poden portar noves idees sobre el sexe.
  • Ells tenen una major necessitat de privacitat al banyar-se i vestir-se.
  • De cinc a set anys d’edat amb freqüència augmenten el seu ús de llenguatge obscè o sexual (amb freqüència per provar la reacció dels pares).
  • Ells estan més interessats en el que significa ser home o dona.
  • Els nens s’apropen més a les seves mares i els nens als seus pares.
  • Els nens en aquest grup d’edat es van tornant cada vegada més reticents a fer preguntes.
  • La masturbació continua sent comú. Digueu-li al seu fill que no està malament, però és una cosa que es fa en privat.

Preocupacions dels pares i preguntes més freqüents

Què passa si el me nen es masturba?

La masturbació és normal, i la majoria dels nens acaricien els seus genitals. No feu que el seu nen se senti culpable per estar interessat en el seu propi cos. No obstant això, els pares poden ajudar a l’infant a entendre que aquest és un comportament privat (està bé fer-ho a la seva habitació, però no a classe o davant dels convidats).


He trobat el meu fill jugant a metges amb els seus amics. Què he de fer ?

Com que tots els nens són curiosos, la majoria dels nenes juguen a metges. Això pot ser una bona oportunitat per dir-li al seu fill. “sé que t’estàs preguntant sobre els cossos dels altres. Anem a parlar del que vols saber”.

El meu fill de quatre anys, li agrada vestir-se amb la roba de les nenes i la casa de joc. ¿Conduirà això a l’homosexualitat?

No. Aquest tipus de joc és una forma d’aprendre a entendre el món adult. Nens en edat preescolar proven diferents papers, el de la mare, el pare , la mestra...

El meu fill utilitza amb freqüència paraules obscenes. Com he de gestionar això?

És possible que vulgueu comprovar el coneixement del nen sobre el que significa la paraula. Els nens solen usar una paraula sense saber el que significa. De vegades ho fan per veure la nostra reacció, de vegades usen paraules obscenes quan estan enfadats. En el primer dels casos, millor ignorar-ho, en el segon, donem-los altres paraules que si poden dir per expressar enuig.

I el sexe a la televisió?

Molts pares estan preocupats per com la televisió retrata les qüestions sexuals i conducta sexual. Gairebé tots els programes i els anuncis transmeten missatges sexuals sobre els rols sexuals, la imatge corporal, com s’expressa l’emoció, el significat del matrimoni i la família i com la gent es comunica sobre la sexualitat.

Podem utilitzar la televisió per enfortir la comunicació amb els nostres fills. Podem mirar la televisió amb els nostres fills i utilitzar els programes com un trampolí per al debat. Utilitzem aquestes oportunitats per parlar sobre la sexualitat i els valors de la família. A més, cal limitar l’accés a programes que no considerem adequats.


Don vénen els nens?

Per als nens petits, utilitzeu una resposta simple, com, “els nadons vénen de dins de la mare. Creixen en un lloc especial anomenat úter”.


Disponibilitat per parlar

Deixi que els seus fills sàpiguen que poden venir a vostè amb preguntes. Començar d’hora amb una educació sexual pot ajudar a comunicar-se amb el seu fill ara i durant els anys de l’adolescència.


Entre les pautes que us ajudaran a ser viscuts com a disponibles hi ha:


  • Feu saber que ell o ella pot venir a vostè per obtenir informació.
  • Estar disposat a repetir la informació fins que el nen us entengui.
  • Informa’t sobre el que ja sap.
  • Mantingui les seves respostes simples. Penseu en el que el seu fill pot i no pot entendre.
  • Adonar-se que està bé dir, “no sé”. Hi ha molts llibres bons per a vostè i el seu nen per llegir junts.
  • Tenir sentit d’humor i la diversió que aquesta experiència d’aprenentatge per a vostè i el seu nen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario